Back to All Events

Повернення додому. Як депортація кримських татар вплинула на життя півострова?

Повернутись додому — чи можливе це для людини насправді? А якщо це народ, як випробовування часом та дистанцією змінюють його теперішнє та майбутнє? Приєднуйся до нашої трансляції 22 листопада та дізнайся про кримські соціальні та політичні процеси, історію повернення кримських татар на батьківщину у 1956-1989 рр, та про те, як депортація змінила життя людей на півострові.

Учасники дискусії, історики Мартін-Олександр Кислий та Максим Свєженцев спираються на твердження, що депортацію кримських татар слід розглядати як структуру, а не подію. Це був розтягнутий у часі процес, що охоплює не тільки звинувачення у зраді, виселення корінного народу у травні 1944 р., надсмертність та 12 років, проведених у спецпоселеннях. Йдеться також і про адаптацію до нових умов життя у вигнанні, боротьбу за повернення на батьківщину та повернення з депортації додому.

Разом з дослідниками, ми поговоримо про те як саме цей процес вплинув на минуле та сучасне життя Криму, та про підходи до розуміння наслідків поселеньского колоніалізму у Криму та поза півостровом. Долучайся до розмови 22 листопада о 16:00 та готуй свої запитання. Подію модеруватиме Алім Алієв, заступник генерального директора Українського інституту.

Ми транслюватимемо цю подію українською на Facebook-сторінках Американського дому в Києві та Fulbright Ukraine, а також на YouTube-сторінках Американського дому в Києві та Fulbright Ukraine.

Ця подія є частиною серії розмов, присвячених 75 -й річниці програми ім. Фулбрайта.

Більше про спікерів:

Мартін-Олександр Кислий – історик, кандидат наук. Досліджує історію кримських татар, захистив дисертацію під назвою «Повернення кримських татар на батьківщину в 1956–1989 роках». До його наукових інтересів належать теми міґрації, пам’яті, травми, ідентичностей та усна історія. Стипендіант Fulbright Research and Development program (2017, University of Michigan, Ann Arbor)

Максим Свєженцев – дослідник історії Криму, доктор філософії в галузі історії (PhD, Університет Західного Онтаріо). У 2020 році захистив дисертацію на тему “Phantom Limb: Russian Settler Colonialism in Crimea (1990-1997)”. Наразі працює над публікацією дисертації у вигляді монографії.

Про модератора:

Алім Алієв – заступник генерального директора Українського інституту. Журналіст, політолог, громадський діяч та менеджер освітньо-культурних проєктів. Співзасновник громадської організації «Крим SOS», член виконавчої ради українського ПЕН. Засновник українсько-кримськотатарського літературного конкурсу та фестивалю «Кримський Інжир», а також онлайн-порталу про депортацію «Tamirlar». Учасник та доповідач адвокаційних місій у Раді Європи, Європарламенті, ОБСЄ, Раді Безпеки ООН, політичних інституціях країн ЄС та США щодо ситуації у Криму.


Other Upcoming Virtual Events


Follow us on Instagram to get your daily portion of interactive quizzes, contests, mind-blowing & interesting facts about the U.S. and check out what are we up to.

Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more
Previous
Previous
November 18

Applying for Financial Aid

Next
Next
November 22

World News Club