Back to All Events

Українська кухня в США: історія смаку та традиції

Які вина смакують до борщу, пирогів та голубців? Ні-ні, це не єдина цікавинка лекції. Українська кухня — це не лише повсякденні та святкові страви чи кулінарні технології. Вона має в собі історію, зв'язок зі своїм корінням, уявлення про гостинність та етнічну ідентичність.

Разом з Оленою Брайченко ми здійснимо екскурс до кухонь українців США середини ХХ ст., щоб почути, які страви готувались та як українцями сприймалась кулінарна традиція американців. Простежимо, як українська кухня адаптувалась до нових продуктів, культури харчування США, разом з тим, залишаючись і сьогодні "українською кухнею" в американських ресторанах чи кафе, а також на домашніх кухнях. Лекторка поділиться секретами, яким чином зберігалась українська кулінарна традиція, як формувала національну ідентичність у минулом, та як сьогодні їжа, дозволяє задовольнити потребу у відчутті національної ідентичності. А на десерт відкриємо таємницю про те, які американські свята найшвидше опинилися у святковому календарі українців та які страви готували до цих свят.

Розглянемо приклад святкового меню до Дня подяки, взятий з українського часопису “Наше Життя”.

Олена Брайченко — засновниця науково-популярного проєкту про гастрономічну культуру їzhakultura та видавницвта гастрономічної літератури їzhak. Авторка та ведуча програми «У своїй тарілці» на «UA:Культура». Кандидатка історичних наук, дослідниця гастрономічної культури.

Sweet Home — проєкт їzhakultura про про зв’язок їжі та ідентичності, про історію трансформації української кухні в США. Це дослідження того, як українські страви адаптувалися до американських кулінарних традицій, як формувалися рецепти української діаспорної кухні та як святкова культура американців отримала українську версію.

Не забудьте паспорт або посвідчення водія.

Previous
Previous
November 7

Презентація Global UGRAD

Next
Next
November 8

English Movie Night: Election